søndag 22. april 2012

Turen går til det greske Atlantis

Noen ganger opplever man å være midt i sentrum av tidligere begivenheter uten helt å vite om det. Blant de mange greske øyer, er det ei øy som har en meget spesiell historie.

Øya helt en gang Thira / Thera, og man har funnet spor etter bosetting som strekker seg hele 5000 år tilbake i tid. Et sivilisert samfunn vokste frem på øya, men dens beliggenhet skulle ramme øya og befolkningen på en brutal måte. Geologien i deler av Egeerhavet er urolig, og i perioder har jordens indre krefter kommet ut på overflaten. Så skjedde det også på Thira.

For 3500 år siden skjedde katastrofen som rystet hele Thira. Et vulkanutbrudd la hele sivilisasjonen i aske og begravde alt tegn til liv. Noen klarte å flykte, men hele samfunnet ble ødelagt. I dag er historikere enige om at katastrofen på Thira, er opphavet til beretningene om Atlantis. Utgravinger har jobbet seg gjennom tykke lag med aske og pimpstein, og man har klart å avdekke litt av det som en gang var et vitalt samfunn på Thira.

I dag kjenner vi øya som Santorini, og fra lufta ser hele øya ut som en del av et krater (se evt. kart over Santorini). Omtrent midt på hovedøya ser vi fremdeles "Thira" nevnt, og der lå også sentrum tidligere. Santorini har vokst seg til en av de mest populære - og unike - av de greske øyene, og den tilbyr et vilt og mangeartet landskap. Den hvite bebyggelsen står i sterk kontrast til de mørke og vulkanske bergartene. På Santorini kan du i dag se rester av det som er gravd frem fra den tidligere historien på øya.


En ferie til Santorini er altså mer enn en vakker naturopplevelse og gresk atmosfære. På Santorini står du midt i den kjente legenden om Atlantis, og bare fantasien kan forestille seg det drama som fant sted akkurat der for 3500 år siden. Foto: stock.xchng: Chris1961.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar