søndag 22. april 2012

Turen går til Split

Split er et populært valg for storbyferie selv om denne kroatiske byen ikke kan betegnes som en storby. Sentrumskjernen er likevel tettpakket med opplevelser, og derfor kan man oppleve mye på kort tid og innenfor en liten radius.



Som mange andre byer i Kroatia, har også Split et marked. Dette ligger øst for byens største turistattraksjon; den romerske keiser Diokletians palass. Palasset sees i dag som en integrert del av sentrums-bebyggelsen der de gamle murene fremdeles er synlig mot havneområdet. Inne i palasset er deler av tempelet og katedralen fremdeles i god stand. I palasset er det nå et yrende liv med butikker, kafeer og statister utkledd som romerske soldater. Det som en gang var pensjonsboligen til en viktig romersk keiser, ble etter hvert så befolket at byen Split ble skapt.


Split i Kroatia har også flere handlesentre rundt bykjernen. Havneområdet er pusset opp med store rektangulære marmor-heller, og det er god plass langs hele strandpromenaden. Fra Split går det også en rekke båtruter til øyer og land i Adriaterhavet. Ønsker man mer historikk fra romertiden, kan man besøke ruinene av Oldtidsbyen Salona utenfor Split der keiser Diokletian en gang ble født. Når man vandrer blant ruinene i Salona, er det rart å tenke på at denne stolte og store romerske byen fostret en keiser som pensjonerte seg i ei bukt som nå er blitt sentrum i dette omårdet: Split.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar