onsdag 2. mai 2012

Severdigheter i Kroatia som ble landfaste

I Kroatia er det mye historikk, og i denne artikkelen nevnes tre severdigheter (store og små) som en gang var plassert på holmer (små øyer), men som gjennom århundrer er gjort landfaste.

For å begynne lengst sør, der byen Cavtat var områdets største by. Vi er da tilbake til romertiden, men urolighetene som fulgte ved romerrikets fall, gjorde at innbyggerne i Cavtat måtte flykte. Mange flyktet da til ei lita øy like vest for Cavtat. Der bygde de sine hus, og etter hvert ble også festningsmurer reist. Byen vokste, og området mellom øya og fastlandet ble gradvis fylt igjen. Til slutt var øya landfast, og bymurene fikk et større område å omkranse. I dag kjenner vi byen som Dubrovnik.



Et stykke vest for Trogir, ligger turistbyen Marina. På slutten av 1400-tallet valgte en biskop å bygge et stort tårn på en holme midt i innseilingen. Det beskyttet like mye som det advarte dem som hadde planer om å innta landsbyen. Også her krøp bebyggelse og kaianlegg stadig nærmere hverandre, og til slutt var holmen og tårnet landfast. I dag er tårnet fra 1400-tallet det mest kjente landemerket i Marina.


Den tredje landsfaste attraksjonen er ei idyllisk øy litt lengre nordvest langs kysten. Det var øya i seg som beskyttet mot angrep, og bymurer ble bygget. Mot fastlandet var det en port som gav adgang til fastlandet der innbyggerne hadde sine åkerlapper. Druer og oliven var viktig for områdets økonomi. Den idylliske øya ble for liten, og bebyggelsen spredte seg til fastlandet. Avstanden mellom øya og landet ble liten, og for 500 år siden ble øya forbundet med fastlandet. I dag er Primosten en vakker perle i Adriaterhavet. Likevel er den nå godt forbundet med steinmasse og vei over til fastlandssiden.


1 kommentar: